O nama


Poslovno izveštavanje i analiza poslovnih procesa predstavljaju najvažniji aspekt svakog poslovno-računovodstvenog programa. U tom kontekstu su u BizniSoft-u implementirane više stotina funkcija i izveštaja. Budući da se BizniSoft sastoji od mnoštva tabela "gridova", sam proces izveštavanja počinje upravo ovde. Svaka tabela koja se pojavljuje u programu može biti baza nekog izveštaja zbog toga što poseduje niz funkcija sortiranja, grupisanja i filtriranja podataka i eksporta ili prikaza tako dobijenih podataka. Ukoliko uzmemo za primer Šifarnik artikala (ili bilo koju drugu od bezbroj tabela BizniSoft-a) videćemo da jednostavnim klikom miša možemo vršiti sortiranje te tabele (primer po šifri rastuće ili po poreskoj stopi rastuće a po nazivu opadajuće), grupisanje podataka (primer u screenshot-u: grupisanje po poreskim stopama i jedinici mere) i filtriranje podataka (primer: "Prikaži sve artikle u šifarniku gde je količina na zalihama u aktuelnom objektu veća od 0 ili manja i jednaka 100). Ovako prikazane tabele možemo takođe jednim klikom da eksportujemo u neki od programa za obradu tabela (aktuelno podržani programi su Microsoft Office i OpenOffice Calc) gde dalje možemo koristiti napredne funkcije za izveštavanje i analizu.

Pregled BizniSoft dokumenata analiza izv thumEksport tabele u Excel

Na isti način možemo vršiti sortiranje/grupisanje/filtriranje/eksport poslovnih partnera, kalkulacija, faktura i svih ostalih grid-ova. Svaka od ovih tabela može se jednim klikom štampati uz pomoć naše forme za štampu tabele koja ima desetine vrlo zgodnih opcija: formatiranje strane, zumiranje, podešavanje kolona, zaglavlja i slično.

U BizniSoft-u je implementirano više stotina raznih izveštaja. Svaki izveštaj se prvo prikazuje na ekranu u posebnoj formi za izveštavanje. Kao što možete videti na ekranskim primerima, ova forma ima puno funkcija koje su korisniku na raspolaganju: navigacija po stranicama, zumiranje, pretraga teksta, štampa izveštaja, slanje izveštaja email-om kao "attachment" (zahteva instaliran  Microsoft Outlook ili Outlook Express),  prikaz izveštaja u Adobe Acrobat Reader-u (PDF), Microsoft Excel-u (XLS) ili OpenOffice Calc-u (ODT) kao i snimanje (eksport) izveštaja u raznim formatima (PDF, XML, XLS, TXT, RTF,  HTML, BMP, JPG ...). Vrlo zgodna opcija je i tzv. "prikaz izveštaja u tabeli" gde se svi podaci sa izveštaja prikazuju u posebnim gridovima u kom slučaju su nam i opcije vezane za ove komponente a koje su prezentovane u prvom delu ovog teksta.

Prikaz aktivne tabelePodržani formati eksporta dokumenatavarijant iz thumb

Da bismo zadovoljili potrebe naših klijenta za dodatnim "personalizovanjem" izveštaja ugradili smo funkciju dizajniranja koja podrazumeva da svaki BizniSoft izveštaj možete maksimalno prilagoditi svojim potrebama (promeniti veličinu, tip ili boju fonta, razmestiti pojedina polja, dodati podatke kojih nema na standarndom izveštaju, napomene i slično. Najčešći primer upotrebe ove funkcije je Izlazna faktura koju naši klijenti vrlo često prilagođavaju). Svaki ovako personalizovan izveštaj možete snimiti kao posebnu Varijantu izveštaja i staviti na raspolaganje svim korisnicima. U BizniSoft-u postoje propisane i personalizovane varijante izveštaja što znači da ćete u standardnoj instalaciji već dobiti razne varijante jednog istog izveštaja koje možete naknadno menjati (primer: Izlazna faktura ima nekoliko propisanih varijanta koje dobijate prilikom instalacije programa: Klasična izlazna faktura, Izlazna faktura sa iskazanim rabatom datim u maloprodajnim objektima, Faktura gde šifra artikla odgovara šifri koju kupac zahteva (neke velike firme ovo zahtevaju), Zahtev za ponudu i slično.

Pored klasičnih tabela, pojedine forme sadrže i takozvane "multidimenzione tabele". Za razliku od običnih tabela, ovde sami određujete sadržaj polja u tabeli kao i dimenzije na kojima će se polja pojavljivati uz automatsko sumiranje po grupi i po dimenzijama. Ove vrste tabela pružaju neograničene mogućnosti u pogledu detaljnih analiza poslovnih podataka preduzeća.

Varijanta izveštajaanaliza fast  repvarijanta 2 thumbr rep engine thumb