O Biznisoft-u

U programskom paketu BizniSoft proizvodni procesi pokriveni su funkcijama obrade radnih naloga i podržana su dva tipa proizvodnje:

 • Proizvodnja bez recepture proizvoda. Ovakav vid proizvodnje zgodan je kada nema definisanih receptura za proizvode koji se proizvode ili se uvek, ili bar vrlo često, ta receptura menja. U ovom slučaju se uz radni nalog vežu "ručno" formirane izdatnice repromaterijala i prijemnice gotovih proizvoda.
 • Proizvodnja sa definisanom recepturom (sastavnicom proizvoda). Ovaj vid podrazumeva da svaki proizvod koji se proizvodi poseduje unapred definisanu recepturu na osnovu koje se automatski formira izdatnica materijala iz magacina repromaterijala. Naknadno je moguće uneti dodatne izdatnice repromaterijala i/ili prijemnice gotovih proizvoda koje se mogu vezati uz konkretni radni nalog.

Uz svaki radni nalog moguće je uneti obavljen posao po radnicima. U kombinaciji sa unapred definisanim mestima i nosiocima troška po proizvodima automatsko knjiženje će nam omogućiti uvid u stvarne troškove svakog nosioca troškova - proizvoda na adekvatnim kontima klase 5 i 9.

Obzirom da jedan radni nalog podrazumeva proizvodnju samo jedne vrste proizvoda, postoji mogućnost formiranja tzv."grupnog radnog naloga" koji će se sastojati iz više radnih naloga. Prednost sistema grupnih radnih naloga je u tome što knjiženje grupnih radnih naloga formira jednu "grupnu" izdatnicu materijala po recepturama svih pojedinačnih radnih naloga od kojih se sastoji i analogno tome formiranje jedne "grupne" prijemnice gotovih proizvoda sa svim definisanim proizvodima uz adekvatnu rekapitulaciju materijala (utrošen repromaterijal po recepturi - stvarno utrošen repromaterijal = razlika po utrošenom materijalu). Izdatnice i prijemnice je na jednom radnom nalogu moguće formirati iz različitih magacina repromaterijala/poluproizvoda.

Iz praktičnih razloga su implementirane i razne pomoćne funkcije automatskog formianja radnog naloga u ostalim mogulima. Primer ovoga je automatsko formiranje radnih naloga na osnovu prodaje gotovih proizvoda kroz izlaznu fakturu ili preko fiskalne kase za neki period (dan) što je veoma zgodno za male pekare, mesare i slično (u kom slučaju će BizniSoft jednim klikom formirati sve potrebne dokumente proizvodnje: formiranje grupnog radnog naloga za period, formiranje pojedinačnih radnih naloga po prodatim proizvodima i asociranje na prethodno formiran grupni radni nalog, formiranje izdatnice repromaterijala po recepturama prodatih gotovih proizvoda, formiranje prijemnice proizvoda u magacinu gotovih proizvoda, interni račun gotovih proizvoda iz magacina u maloprodaju) i proknjižiti iste u svim pripadajućim podsistemima (robno, finansijsko, KEP i sl.).

Pored ovih "osnovnih" funkcija, modul proizvodnje podržava i razne specifične proizvodne procese:

 • Fakturisanje repromaterijala
 • Interni prijem proizvoda/poluproizvoda
 • Interni prenos gotovih proizvoda
 • Prenos preizvoda i poluproizvoda u materijal
 • Prenos materijala u proizvod ili poluproizvod
 • Slanje materijala na obradu/doradu
 • Prijem materijala sa obrade/dorade
 • Fakturisanje gotovih proizvoda direktno iz magacina gotovih proizvoda itd.
 
Proizvodnja se u BizniSoft-u vrši po planskim cenama (svaki artikal u šifarniku koji je definisan kao sopstveni proizvod mora imati deifnisanu plansku cenu), dok se magacin repromaterijala i poluproizvoda može voditi po jednom od sledećih sistema:
 
 • Fifo - prva ulazna cena predstavlja prvu izlaznu cenu
 • Procečna nabavna cena
 • Planska nabavna cena (uz automatsko knjiženje odstupanja od planske cene)

 

 
 

EKRANSKI PRIMERI


Faktura proizvodaGrupni radni nalogNormativi


Faktura proizvodaPrijem gotovih proizvodaSpisak radnih naloga